Ayın Makalesi

ozel-basari-koleji

 

SALGIN SÜRECİNDE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

"Psikolojik Sağlamlık, öngörülemez zorlayıcı olaylarla baş edebilme, uyum sağlayabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında olumsuz duygusal tecrübelere karşı toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır. Psikolojik sağlamlığa sahip bireylerin, karşılaştıkları olumsuz olaylarla başarılı bir biçimde mücadele ettikleri görülmüştür. Bu bireylerin aynı zamanda etkin problem çözme yeteneği ve kişiler arası iletişim becerileri gibi olumlu özelliklere sahip oldukları bilinmektedir. Psikolojik sağlamlık genetik yönleri olsa da büyük oranda geliştirilebilecek özellikleri de içinde barındırır.

Psikolojik sağlamlılığın gelişebilmesi için kişinin risk veya zorluklara maruz kalması ve duruma uyum sağlayarak yaşantısının farklı alanlarında başarı elde etmesi gerekir. Zorlayıcı olumsuz bir sonuç ortaya çıkma ihtimalini arttıran olaylar “risk” faktörleriyken, zorlayıcı olayların kötü koşulların etkilerini azaltan her tür durum “koruyucu faktör” olarak adlandırılır.

İçinde bulunduğumuz salgın hastalık koşulları nedeniyle psikolojik sağlamlılığımızı geliştirip, çocuklarımızın da bu dönemin olumsuzluklarını aşmaları konusunda yardımcı olabiliriz. Salgın hastalık tehdidi gibi zorlu bir yaşam olayı karşısında çocuklar, herkes gibi kendilerini güvende hissetmek ve her şeyin kontrol altında olduğu bilmek ister. Bu yüzden, koronavirüs riskinin çocuklar üzerinde ki olumsuz psikolojik etkilerini azaltmak ve çocukların psikolojik sağlamlığını artırmak ebeveynler için oldukça önemlidir. Bu durumda yapılabilecek uygulamalar ise;

1-BİLGİ EDİNME: Salgın hastalık konusunda doğru kaynaklardan bilgi edinin.
2-DİNLEME: Çocuğunuzun salgın hastalıkla ilgili düşünce ve kaygılarını dinleyin.
3-GÜVEN VERME: Salgın hastalık karşısında neler yaptığınızı ve nasıl önlemler aldığınızı kendisine kısa ve açık bir şekilde anlatın.
4-MODEL OLMA: Olumlu davranış sergileyerek salgın sürecinde çocuğunuza nasıl davranmaları gerektiği konusunda örnek olun.
5-UZMANA BAŞVURMA: Çocuğunuzda aşırı kaygı, uyku sorunları, ağlama nöbetleri, davranış değişiklikleri varsa bir uzmandan destek alın.

Kısaca Psikolojik sağlamlık, önemli olanın düşmemek değil düştükten sonra kendi gücünle kalkabilmektir.

Sonuç olarak birçoğumuz rutin hayat içerisinde ailesel, çevresel, bireysel olarak sorun yaşadığınızda psikolojik sağlamlılığımızla bunların üstesinden gelmekteyiz ve bu anlamda birçok beceriye zaten sahibiz. Bu süreci de yine aynı şekilde psikolojik sağlamlılığımızla daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde atlatabiliriz.

SAĞLIKLA KALIN.